Egyiptom, beutazási feltételek

Egyiptom beutazási feltételek Egyiptomba legegyszerűbben repülőgéppel juthatunk el, de vállalkozó kedvűek autóval is nekiindulhatnak az útnak. Ismerünk olyan magyar utazót (egy budapesti ügyvéd), aki kerékpárral bicajozott el egészen Tabáig, onnan taxival Kairóig és a végén egy menetrend szerinti repülőjárattal tért haza.
A repülőút csupán 3 óra 40 percet vesz igénybe, és egy átlagos nyaralás során a Vörös-tenger partján található nyaralóhelyek egyikén Hurghada, Sharm el-Sheikh, Taba vagy Marsa Alam repülőterére fogunk megérkezni. Természetesen Kairóban is van repülőtér, oda léteznek járatok.

Bárhová is érkezünk meg vízumra szükségünk lesz, erről a vízum menüpont alatt tájékozódhat. Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egyiptom időeltérés

Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időeltérés.

Egyiptom repülési idő

Hurghada Budapestről kb. 3 óra 40 perc
Hivatalos nyelv az arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy németül is. Sharm El-Sheikh repülőtér

Konzuli regisztráció

Felhívjuk az Egyiptomba látogatók figyelmét, hogy utazásuk előtt vegyék fel a kapcsolatot az utazási irodánkkal és a légitársaságukkal! Kérjük, hogy egyiptomi tartózkodásuk idején, megismételve az utazási tanácsokban leírtakat, tanúsítsanak fokozott óvatosságot!

A hatékonyabb konzuli védelem biztosíthatósága érdekében kérjük, hogy regisztrálják utazási adataikat az online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu

Egyiptom transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Egyiptom egészségügyi tanácsok, betegségek külföldön

Egyiptomban az Utasok néha hasmenésre panaszkodnak. Mi nem vagyunk orvosok, de ettől függetlenül egy-két véleményt leírunk Önöknek: Az ottani orvosok nem az Antinal nevű gyógyszert javasolják. Ha rendelkezik biztosítással és megbetegszik, akkor ne próbálkozzon az öngyógyítással - itthon sem tenné-, inkább hívjon orvost. A biztosító az orvosi kezelés költségét itthon megtéríti.

Egészségügyi ellátás

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. Az egyiptomi orvosok jól képzettek a városokban a kórházak európai színvonalúak.

Egyiptom elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben beszerezhető, de jobb szállodákban a portástól is lehet kérni.

Egyiptom autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete elengedhetetlen, ezért inkább mi  a taxit, illetve a távolsági buszokat ajánljuk igénybe venni

Szállodák értékelése

Az utazási irodák katalógusaiban megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, amely eltérhet az európai normáktól. Minden szállodánál szerepel általában az utazási irodák értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Magyarország helyi egyiptomi képviselete

Nagykövetség Kairó
Cairo Zamalek, Mohamed Mazhar sári. 29.
Telefonügyelet: 0020-2-7356478 Titkárság: 7358659 7358634
Fax: 7358648
Nagykövet: Pető Tibor
Tiszteletbeli konzul működik Alexandriában és Hurghadában.

Egyiptom magyar képviseletei

Egyiptomi Arab Köztársaság nagykövetsége
1016 Budapest Bérc u.16.
Telefon: 3810475 3810476
Fax: 3810571

Az egyiptomi munkavállalás előzetes engedélyhez kötött.

A turista vízummal Egyiptomba érkezett látogatók részére nem állítanak ki munkavállalást engedélyező tartózkodási engedélyt!
A munkaadó feladata előzetesen, a magyar munkavállaló beutazás előtt a munkaengedély megszerzése, melynek birtokában kérvényezhető az egyiptomi tartózkodási engedély kiállítása.

Utazás, közlekedés biztonsága

Szárazföldi (közúti, vasúti) közlekedés

Egyiptomban nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a halálos és súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek száma. Egyéni utazás esetén célszerű kerülni a távolsági minibuszok és iránytaxik használatát. Az egyiptomi gépkocsivezetők többnyire figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat, a gépjárműpark elavult, a rendőrség pedig igen elnéző, bizonyos szabálytalanságokat pedig (pl. ittas vezetés) nem is ellenőriznek.

Gyalogosként fontos szabály, hogy sok helyen nincs, vagy használhatatlan a járda, a városfejlesztés semmilyen tekintettel nincs a gyalogosokra, minden fejlesztés az autósok érdekében történik. Az aluljárók, kijelölt gyalogos átkelők száma elhanyagolható.

Kairót és Alexandriát leszámítva európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, illetve a meglévő tömegközlekedés is kiszámíthatatlan, a kairói metrót leszámítva.

A vasúti közlekedés biztonságos és kényelmes, főleg magasabb kocsiosztályokkal. A távolsági buszjáratok kényelmesek, ugyanakkor a lehangoló közlekedési morál növeli a kockázatot.

Vízi közlekedés

A hajóutak Luxor és Asszuán között, illetve újabban a Nasszer-tavon a turisták kedvelt programjai, veszélyt csak a homokviharos , főleg április-május közti időszakban jelenthetnek.

Légiközlekedés

Egyiptom nemzeti légitársasága, az Egypt Air állami tulajdonban van. Belföldi és külföldi járatain modern, nemzetközi színvonalú, a nemzetközi légi-közlekedés szabályai és szabványai szerint karbantartott nyugati gépekkel, és nemzetközi elvárásoknak megfelelően képzett személyzettel repül. Kisebb, magán légitársaságok is működnek charter, illetve a nemzeti légitársaság által nem repült útvonalakon. A 2015. október 31-én lezuhant orosz chartergép tragédiáját követően jelentősen megszigorították a repülőtéri ellenőrzéseket.

Természeti és technikai katasztrófák, időjárás

Egyiptom – az afrikai és az ázsiai kontinens találkozásánál lévő elhelyezkedése miatt – földrengésveszélyes övezet. Ezek a rengések legtöbbször műszer nélkül nem érzékelhetőek, azonban jelentősebb földmozgások előfordulnak időnként.

Homokvihar rendszeresen előfordulhat február és május között. Ilyenkor lezárják az érintett körzetek repülőtereit és a gyorsforgalmú autóutakat. Az útban lévő légi járatokat más, biztonságosan megközelíthető repülőtérre irányítják át.

Esőzések következtében vízáradat veszélye jelentkezhet. Nagyobb esőzések idején a nagyvárosokban és autópályákon a vízelvezetés hiánya miatt akár méteres mélységű pocsolyák is kialakulhatnak az utakon.

Az ország időjárása trópusi sivatagi, április és október között a havi átlaghőmérséklet 30 fok vagy afölött alakul, a csapadék elenyésző. A novembertől februárig terjedő téli időszakban az időjárás változékony, a kellemes enyhe napos időszakokat borús, esős, ködös időszakok taglalják, amikor is a hajnali hőmérséklet 0 fok alá is csökkenhet. Az április és június közé eső időszakban gyakran fordul elő homokvihar, amikor is az uralkodó északi szél helyett déli sivatagi légáramlat árasztja el az országot, nagy mennyiségű homokot és extrém meleget (45 fok) hozva magával. Az ország nagy földrajzi kiterjedése miatt az átlaghőmérséklet terén az északi és déli régiók között 10-20 fok eltérés is lehetséges.

Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők

Egyiptom belső helyzete mára megszilárdult, a korábbi évekre jellemző tömegzavargások, tüntetések időszaka véget ért. Ugyanakkor javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok egyiptomi tartózkodásuk során kerüljék a kapcsolatot politikai szervezetekkel, különösen a hatóságok látókörébe került iszlamista és egyéb radikális ellenzéki személyekkel és csoportokkal, továbbá ne vegyenek részt semmilyen, politikai színezetű rendezvényen, eseményen.

Nyomatékosan felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy politikai rendezvényekről, katonai és rendőri objektumokról, a rendőrség és a hadsereg tagjairól, járműveiről és egyéb technikai eszközeiről, épületeiről, ellenőrzőpontjairól, továbbá a nemzetbiztonság szempontjából bármilyen szempontból fontos épületről, létesítményről stb. ne készítsenek képi felvételeket, mert az a helyi hatóságok azonnali és szigorú intézkedését vonhatja maga után.

A líbiai határ, valamint a Sínai-félsziget egyes részei katonai övezetnek minősülnek, oda csak a megfelelő hatósági engedélyek birtokában lehetséges a belépés. Ezekben a térségekben – de bizonyos esetekben az ország más területein is – a katonák és a rendőrök közösen biztosítják az ellenőrző-áteresztő pontokat, valamint a fontosabb állami intézmények védelmét. Az ellenőrző-áteresztő pontok megközelítése során minden esetben követni kell a kihelyezett táblák iránymutatását – lassítson, álljon meg – illetve a rendészeti feladatokat ellátó katonák karjelzéseit, szóbeli utasításait.