Egyiptom, Asszuán

Egyiptom AsszuánAsszuán város Egyiptom déli részén, a modern egyiptomi Asszuáni Kormányzóság székhelye. A mintegy 200.000 lakosú település, a Nílus keleti partján, Az ókorban Aszzuán volt az Ókori Egyiptom déli határa, ettől délre kezdődött Alsó-Núbia. A várostól délre építették meg a 20. század elején az afrikai ország legnagyobb duzzasztógátjait, majd végül az 1960-as években A Nagy Aszzuáni-gátat.

Ma Asszuán az egyiptomi idegenforgalom egyik legkedveltebb célpontja. Számos túrista keresi fel a környék nevezetes történelmi emlékeit, mint Philae, Elefantiné szigete vagy a Szent Símeon kolostor, de rengeteg látogatót vonz az ország egyik legszebb múzeuma a asszuáni Núbiai Múzeum is.

Előnyös, a turisták számára érdekes a város elhelyezkedése, rögtön a Nílus partján. A folyó itt elbűvölő. Ezenkívül Asszuánban láthatja a fáraók és a görög – római korból származó emlékeket, botanikus kerteket vagy a híres Núbiai Múzeumot. Itt mutatják be Núbia történelmét és kultúráját a történelem előtti kortól egész mostanáig.  Asszuánban található szintén az egyik legjobban megmaradt kolostor erődítmény Egyiptomban. Szt. Simon kolostora a 7. Századból származik és valamikor majdnem 300 szerzetesnek és több száz vándorlónak nyújtott. Már maga az építmény figyelemfelkeltő és a kilátás is gyönyörű innen.
Sok ember rögtön a gátra gondol, amikor Asszuán nevét hallja. 1898 és 1902 között építették fel a helyi asszuáni gránitból. Feladata az állandóan növekvő egyiptomi lakosság miatt az volt, hogy megnövelje a termőföldek felszínét azzal, hogy szabályozva lesz a Nílus folyása. A gát azonban nemcsak a nedvesség forrása, villamos energiát is szolgáltat. Az asszuáni energiát használja mára már majdnem egész Egyiptom.

A gátba kapcsolódik a Nászir - tó, amely a legnagyobb ember által alkotott tó a világon. Költöző madarak állomáshelyévé vált, a tó partján gazellák és rókák tanyáznak, a környékbeli mocsarakban pedig krokodilok és varánuszok élnek.Egyiptom Nílus Asszuán