Egyiptom Alexandria

Egyiptom, AlexandraEgyiptom második legnagyobb városa Alexandria a Földközi-tenger partján fekszik, lakosainak a száma meghaladja a 3,4 millió főt.
Egyiptom legforgalmasabb kikötője, idegenforgalmi központja a Nílus-delta nyugati végében fekszik. Ha Kairóból gépkocsival utazunk Alexandriába, az úgynevezett mezőgazdasági úton, akkor a távolság 225 km. Utunk során érintjük Benha, Tanta és Damanhúr városát.
A várost Nagy Sándor idejében alapították.
A mai Alexandria megtervezett város. Jórészt a gyapotkereskedelmi jövedelemből épült fel, amikor az Amerikai Polgárháború miatt az 1860-as években a gyapotkereskedelemben monopol helyzetben volt.
Alexandria legszebb része az ún. Brukheion vagy Basaleza volt a „nagy kikötő” déli szélén, amelyben a királyi palota volt összes melléképületével. Ott állt a világhírű Muszeion, mely több évszázadon át a világ szellemi középpontja volt: benne helyezkedett el az állítólag 700 000 tekercsből álló könyvtár. A parthoz közelebb emelkedett Poszeidón temploma és a színház. A Brukheion keleti végén álltak az ún. Kleopátra tűi, két karcsú obeliszk az I. e. 16. századból, amelyek egyike 1878 óta Londonban, másika pedig 1880 óta New Yorkban van. A Brukheiontól délre emelkedett a pompás Gümnaszion 200 méteres oszlopcsarnokával és ettől keletre, a Kanoposz-kapu előtt terült el a nagy Hippodrom (lóversenypálya).

Főbb látnivalók:

  • Kom El Shuqafa Katakombái
  • Görög-Római Múzeum
  • Hidrobiológiai Intézet és Múzeum
  • Qaitbai Erőd
  • Ras El Tin-Palota
  • Római Színház
  • Királyi Ékszerek Múzeuma

Alexandria

A villamosra felszállva olyan nevekkel találkozhatunk, mint Cleopatra, Caesar tábora, Stanley-öböl, Glimonopoulo. Megéri a tengerparti úton sétálni: fülünket megüti a görög, olasz, francia, angol és örmény nyelv. A hangzavar szinte elfojtja a helyi nyelvet. A különböző éttermek a sokszínű kultúrát tükrözik- görög borozók, olasz vendéglők, francia cukrászdák, és igazi angol teázok, ahol délutánonként sűrű tejszínt is felszolgálnak.

A város központjában a Felszabadulás tér áll,északi oldalán az anglikán Szent Márk-templom. Az egyiptomi kereszténység Alexandriából terjed el, ahol Szent Márk elsőként hirdette az evangéliumot és szenvedett mártírhalált.
Alexandria kanyargós, fátlan corniche-át fehér szállodák szegélyezik. Középpontja a Midan Saad Zaghlul, melyhez pálmafás és virágokkal díszített sugárutak vezetnek.
A tengerparti sétányon leülve élvezhetjük a néhány méterre hullámzó türkiz színű tenger látványát.

Alexandria világítótorony

A Pharosz sziget keleti fokán emelkedett a híres világítótorony, amelyet a Kr. e. 3. században I. Ptolemaiosz Szótér uralkodása alatt Szósztratosz épített; nyolcemeletes és 160 méter magas volt, fénye 300 sztadionnyira (50–60 km) látszott a tengeren.